sunnuntai 28. elokuuta 2016

Vakituinen asunto mökkitontille


Jos suunnittelet mökkitontin ostamista ja aiot rakentaa siihen vakituiseen asumiseen tarkoitetun omakotitalon, harkitse kaksi tai ehkä kolmekin kertaa. Niin mekin teimme. Lisäksi mietimme myös varasuunnitelmaa, jos ratkaisu osoittautuisikin huonoksi.

Pysyvään asumiseen tarkoitetun omakotitalon rakentaminen vapaa-ajan asumiseen tarkoitetulle tontille edellyttää poikkeamista kaavamääräyksistä. Ennen ostopäätöstä kannattaa siis tutustua kunnan rakennusmääräyksiin. Sieltä löytyy usein reunaehdot, mitkä ovat poikkeamisluvan edellytyksenä.

Meidän kohdalla poikkeamislupa edellytti mm. yli 50m rantaviivaa sekä muuta vakituista asutusta alueella. Myös etäisyydellä lähimpään kouluun tai koulukuljetusreitillä oli merkitystä.

Ennen ostopäätöksen tekemistä saimme tietää, että naapuritontille oli myönnetty poikkeamislupa vakituiseen asumiseen. Tämä pienensi riskiä ostaa tontti, vaikka poikkeamisluvasta ei ollut täyttä varmuutta. Päätöksien kun tulee olla yhdenvertaisia ja jokaista on kohdeltava tasavertaisesti. Lähdimme siis luottavaisin mielin hakemaan poikkeamislupaa. Kannattaa siis ensin selvitellä aikaisemmat ratkaisut poikkeamislupa-asiassa kyseisellä alueella.

Varmin tapa on olla yhteydessä kunnan rakennusviranomaiseen, jolla on paras tieto juuri sen kunnan poikkeamislupaan liittyvistä periaatteista ja linjauksista aikaisempiin päätöksiin ja rakennusmääräyksiin pohjautuen.

Mökkitontit ovat usein etäällä taajama-alueesta. Lupakiemuroiden lisäksi kannattaa siis pohtia omia valmiuksia asua "keskellä ei mitään". Myös me pohdittiin pitkään tätä, mutta kaikkien pohdintojen jälkeen ratkaisu tuntui edelleen meille sopivalta.

Päätimme kuitenkin suunnittelussa huomioida mahdolliset talon myynnin edellytykset, jos ratkaisu osoittautuukin myöhemmin odotettua haasteellisemmaksi.

Oletamme, että syrjässä vakituisesti haluavia asujia on vähemmän, mutta kesämökkeily kaupungin läheisyydessä puolestaan houkuttaa useampia. Tämän vuoksi päätimme, että meidän kodissa on "kesämökin" tunnelmaa, vaikka sieltä löytyykin kaikki vakituiselta asumiselta vaadittavat ominaisuudet. Näin ostajaehdokkaita on mahdollisesti enemmän.

Kuinka moni olisi valmis asumaan katuvalojen ulottumattomissa. Paikassa, mistä on 20 kilometriä lähimpään taajamaan. Parhaimmillaan se mahdollistaa mökkeilyn arkenakin, ja silti kaikki kaupungin mukavuudet ihan vieressä. Mutta saattaahan se harmittaa lähteä hakemaan jotain unohtunutta kaupasta.

torstai 25. elokuuta 2016

Tulisijat

Tulisijan valitseminen ja sen paikan tarkempi määrittely on ajankohtaista jo talon suunnitteluvaiheessa. Talon perustuksia tehtäessä olisi hyvä tietää, mihin takka sijoittuu, että perustukset takan alla olisi asianmukaiset. Nyt sitten ollaan kuumeisesti yritetty ratkaista tätä tosi vaikeaa asiaa. Kuinkahan monta yhtä vaikeaa ratkaisua tämän projektin aikana vielä kohtaammekaan.

Tulisijoja meille tulee kaksi. Yksi päärakennukseen ja yksi saunamökkiin. Saunamökkiin olemme ajatelleet alla olevan kaltaista tulisijaa. Saunamökin tulisijan valinta onkin paljon helpompaa. Tila on rajallinen, joten vain pienimmät mallit tulevat kysymykseen. Lisäksi tulisijalla on vain yksi funktio; tunnelmanluoja.


Päärakennuksen tulisijavalinnat ovat puolestaan haastavammat. Haluaisimme olohuonetta ja keittiötä jakamaan varaavan tulisijan, missä tulipesä avautuisi molemmille puolille sekä olohuoneeseen että keittiöön. Lisäksi haluaisimme samaan yhteyteen oikean leivinuunin. Kuten alla olevassa tulisijassa. Tosin toivoisimme leivinuunin aukeavan tulisijan sivulle.

      kuva 

Lähes kaikki kohtaamamme tulisijavalmistajien edustajat sekä takkamuurarit ovat kuitenkin suhtautuneet varauksella siihen, miten läpiaukitakka ja leivinuuni yhtenä kokonaisuutena toimisi käytännössä. Sellainen on mahdollista tehdä, mutta siihen suhtaudutaan kriittisesti. Voi kun kuulisi käyttäjien kokemuksia. Nyt on vähän epävarma olo, että uskaltaako sellaista tehdä.

Vaihtoehtona on ehdotettu kiertoilmatakkaa ja erillistä leivinuunia, joiden ulkokuoret olisivat yhtenäiset. Näin systeemi olisi toimiva, mutta se toisi myös tuplakustannukset ja tuplahormit. Ei siis tunnu houkuttelevalta idealta tämäkään.

Toisena vaihtoehtona on olohuoneen puolelle avautuva takka ja lasiluukulla oleva leivinuuni, joka avautuisi keittiöön. Tällaisen varaavan tulisijan ja myös sen leivinuunin toimivuudesta tuntuvat kaikki olevan yhtämieltä. Tilanjakajana molemmille puolille avautuva takka tuntuisi kuitenkin luontevimmalta. Muunlaiset takat sijoittaisin ehkä mieluummin seinän vierelle, mutta ehkä keittiön puolelle avautuva leivinuuni tekisi tällaisesta takasta perustellun myös tilanjakajana.

Tulisijaan liittyvät asiat ovat siis edelleen auki. Jatkamme siis asian ratkomista ja palaamme varmasti vielä asiaan uudelleen. Vinkkejä otamme mieluusti vastaan.

maanantai 22. elokuuta 2016

Ihan tavallinen talo. Toiveet, haaveet ja odotukset


Omaa kotia etsiessä ovat omat toiveet, haaveet ja odotukset avautuneet toisillemme, mutta myös itselle. On selvää, että osa näistä jää haaveeksi, mutta  osa on ihan realistisia toiveita toteutettavaksi.

Rakentajan haaveet harvoin toteutuu täysin ja ne joutuvat koetukselle jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Rakentaminen on täynnä kompromisseja; Kompromisseja puolison ja omien haaveiden välillä, Panosta vai pihistä valinnat, saattaapa myös rakennustekniset seikat tehdä haaveen toteuttamisesta haastavaa.

On haaveita ja toiveita, mistä on valmis luopumaan. Mutta on myös haaveita ja odotuksia joiden puolesta on valmis taistelemaan ja lisäämään panoksia (aikaa, rahaa tai vaivaa).

Juuri nämä toiveet, haaveet ja odotukset voivat olla yksi tekijä, joka haastaa rakentamisessa parisuhdetta. Toisen haaveen täystyrmäys voi loukata toista. Se miten asiat ilmaisee on siis rakentamisessakin merkityksellistä. Meillä onneksi monet toiveet ja odotukset kohtaavat, mutta toisista jouduimme jo suunnitteluvaiheessa "neuvottelemaan" enemmän tai vähemmän rakentavaa ilmaisutaitoa käyttäen.

Rakennuksen ulkonäkö sekä mielikuvat tiloista ja niiden sisustamisesta määrittää vahvasti ainakin allekirjoittaneen odotuksia. Toiselle puolestaan talon toimivuus rakennusteknisesti on esteettisyyttä tärkeämpi arvo. Hyvä niin, koska rakennuksen rakenteiden toimivuus, pitkäikäisyys ja käytettävyys ovat kuitenkin ensisijaisia asioita. Onneksi nämä kaksi näkökulmaa voidaan mahdollistaa hyvällä suunnittelulla.

Me molemmat halusimme hirsitalon. Onneksi, koska sen kohdalla olisi vaikea tehdä kompromissiratkaisua.  Tärkeäksi asiaksi nousee myös materiaalien hengittävyys ja mahdollisimman vähäiset voc-päästöt. Haave hyvästä sisäilmasta on korostuneen tärkeä yliherkkyyksien vuoksi. Vaikka rakentaminen ei koskaan mikään ekoteko olekaan, on ympäristöystävällisyys myös tärkeä arvo.

Ekorakentajan opas on tutustumisen arvoinen paketti ympäristönäkökulmaa tärkeänä pitävälle rakentajalle. Ja hei, "ekorakentamista" voi toteuttaa niin monella tasolla. Niin mekin teemme. Kaikki valintamme ei varmasti ole ekonäkökulmasta niitä parhaimia.

Ei kannata myöskään pelätä, kyseinen eko-opas ei opasta sinua rakentamaan "savimajaa". Rohkeasti vaan kurkkaamaan. Ihan tavallinen raksajannu voi tehdä joko pieniä tai vähän isompia valintoja pienentääkseen ekologista jalanjälkeään tai vähentääkseen rakennuksen voc-päästöjä sisäilmassa.

Meidän talo tulee olemaan ihan tavallinen talo, josta on varmasti ulkoapäin vaikea päätellä mitään talon ekovalinnoista. Savimaalit seinässä tai maalämpöratkaisut (ja muut ekovalinnat) ovat tänä päivänä ihan tavallisen kuluttajan ratkaisu.

Puu materiaalina


Olen asunut lapsuuteni kodissa, missä puu on ollut pääasiallien rakennusmateriaali. Ehkä siellä on syntynyt rakkaus puuhun materiaalina. 

On kuitenkin ollut aika, milloin puu luonnollisessa värissään ei ole minua viehättänyt. Nyt käsittelemätön puukin viehättää. Kunhan käsittelemätöntä puuta ei käytetä suurina pintoina ja kaikkialla.

Ennen kaikkea minua viehättää puun luonnollisen pehmeä tuntu. Lisäksi tieto puun hengittävyydestä lisää sen arvoa.  Onneksi myös mieheni jakaa nämä ajatukset puusta rakennusmateriaalina.

Kodissamme puu tulee olemaan pääasiallinen rakennusmateriaali. Rakennammehan hirsitaloa. Tulemme käsittelemään valta-osan puupinnoista sävyiltään vaaleiksi, jotta talon tunnelmasta ei tulisi liian mökkimäinen meidän makuun. Luonnonmukaiset maalit mahdollistavat sen, että puun pehmeä ilme ja hengittävyys säilyy käsittelystä huolimatta. Puun kauneus häviää, jos sen pinnalle maalataan kalvomainen pinta. Tätä emme halua, vaikka puuta sen luonnollisessa asussaan ei kodissamme juurikaan nähdä.

Hirsiseinien lisäksi meille tulee puulattiat. Myös katot ovat todennäköisesti puuta, mutta yritän kuumeisesti keksiä perinteiselle paneelikatolle vaihtoehtoa. 

Puu materiaalina mielletään usein "perinnetaloihin" kuuluvaksi. Mielestämme puu taipuu myös moderniin ilmeeseen. Meidän silmiin puu materiaalina sopii moderniin tyyliin. Toivon, että taakse ovat muutoinkin jääneet ne ajat jolloin "kiisteltiin" voiko puusta (erityisesti hirrestä) tehdä modernia vai pitäisikö pysyä tyylilleen uskollisena talonpoikaistaloissa. 

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Puusavottatreenit


Tänään ollaan vedetty koko päivän kestävä puusavottatreeni. Käytiin varmasti läpi kropan jokainen lihas. Crossfittiä parhaimmillaan. 

Talon ja autotallin kohdalta saatiin aikalailla valmista ja ne alueet odottelevat kaivinkonetta. Puusavottaa riittää kuitenkin vielä saunarakennuksen alueella. Ehkä tämä on rakennusprojektin alkuun liittyvää innostusta, mutta kyllä puusavotta on kivaa!

Riuttaranta löytyy myös muuten instagramista. Sitäkin kautta voi siis seurailla rakennusprojektimme etenemistä. 

keskiviikko 17. elokuuta 2016

keittiö

Omakotitalon rakentamisessa pitäisi osata miettiä kaikki asiat etupainotteisesti. Siispä keittiön ja muiden kiintokalusteiden mietintä on ajankohtaista jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa.

Mutta mikäs sen ihanampaa kuin päästä visioimaan tiloja ja pintamateriaaleja kaiken sen rakentamiseen liittyvän "teknisen" pohdinnan rinnalla. 

Keittiön alustavat suunnitelmat on luonnosteltu (niistä myöhemmin lisää) ja talon sisäseinät on mitoitettu suunnitelma huomioiden. Lisäksi suunnitelmat on huomioitava sähkö- ja putkivetojen osalta myös muissa suunnitelmissa. 

Olemme alustavasti ajatelleet hyödyntää paikallisen puusepän osaamista keittiön ja muiden kiintokalusteiden toteutuksessa. Näin saamme juuri sellaiset kalusteet kuin haluamme. Ennen kaikkea tämä mahdollistaa sen, että meillä on mahdollista vaikuttaa kalusteissa käytettyihin maaleihin ja muihin materiaaleihin. Toiveissamme on mahdollisimman luonnonmukaisten maalien käyttö myös kiintokalusteissa. 

Puusepän osaamisen hyödyntäminen mielletään usein kalliiksi. Keittiötoimittajia kilpailuttaessa kannattaa kuitenkin myös puusepän kustannuksia tiedustella. Saatat yllättyä positiivisesti. Tai niin kävi ainakin meille. Ehkä puusepän toteuttama keittiö ei tulekaan niin kalliiksi kuin kuvittelit ja mikä parasta, saat tukea paikallista pienyrittäjyyttä ja käsityöläisperinnettä. 

Onpa markkinoille tullut myös vaihtoehto kokonaisuudessaan puusepän toteuttaman keittiön ja keittiöfirmojen "pakettikeittiöiden" välimaastoon. Kannattaa käydä tutustumassa A.S.Helsingö -yrityksen konseptiin. Yritys toteuttaa Ikean kaapinrunkoihin upeita puusepäntaidolla toteutettuja kaapinovia ja Iiiiik!!! niin ihania vetimiä! Yritys lupaa tuoda laadun ja designin kaikkien saataville. 


Meille A.S.Helsingön kuvat toimivat lähinnä inspiraation lähteenä, mutta on kyllä varteenotettava vaihtoehto rakentajalle. 

Ja katsokaa nyt tätäkin vedintä! Näitä kun saisi omaa kotia ihastuttamaan. Kaunis kuin mikä! ...Ne kaikki ovat kerrassaan ihania!!! 


torstai 11. elokuuta 2016

Eteinen



Eteisen suunnittelussa pyrimme sovittamaan toiminnallisuuden ja esteettisyyden yhteen. Nykyisessä vuokrakodissa eniten vihastuttaa takit ja kengät, joita ei voi välttyä huomaamasta edes olohuoneesta. Siksi tulevassa eteisessä vaatekaapit on suunniteltu syvennykseen, mistä on myös käynti kodinhoitohuoneeseen. Näin kengät ja takit jäävät katseelta piiloon oleskelutiloista päin katsottuna. Lisäksi "syvennys" rikkoo käytävämäisyyden tunnetta eteiskäytävässä.

Miehelle oli tärkeää, ettei eteisessä olisi käytävämäisyyttä. Siksi lyhyellä käytävän pätkällä on hieman leveyttä, jotta käytävämäisyys häipyisi. Tämä antaa myös sisustukselle mahdollisuuksia. Käytävälle olen ajatellut kokovartalopeiliä ja lipastoa tuomaan kodikkuutta, mutta myös käytävällekin käyttötarkoitusta. Oven avattuaan tulija kohtaa kutsuvan näkymän, kun käytävä on enemmän "sisustettu" ja edessä avautuu maisema ikkunoiden kautta. Samalla vasemmalle kädelle, katseelta syrjään, jää eteisen "toiminnallinen" puoli säilytystiloineen.  Toki "syvennyksessä" on rajallinen määrä tilaa ja kodinhoitohuoneeseen menevä ovi rajaa tilan mahdollisuuksia. Uskon sen kuitenkin riittävän, koska kodinhoitohuoneen puolella on myös kulku ulos kuraeteisineen, joten vaate- ja kenkäsäilytystä arkivaatteille tulee myös sinne.

Asuntomessuilla Kannustalon Pohjanmaa messutalossa oli eteinen rakennettu vähän samalla idealla, vaikka siellä ei tilasta ollut kauttakulkua kodinhoitohuoneeseen. Kohteesta sain kuitenkin idean toteuttaa myös meidän eteisessä entisajan "puhelinpöydän" liukuovikaappien taakse piilotettuna. Kaappien taakse sijoitetun laatikoston päälle on hyvä tyhjentää taskunsa kotiin tullessa. Ehkä tämä ratkaisu vähentää avaimien ja muiden pikkusälän kulkeutumisen kaikkialle taloon.




keskiviikko 10. elokuuta 2016

Pohjapiirrustus

Pohjapiirrustuksen rustailu on aikaa vievää, mutta niin antoisaa työtä. Parhaimmillaan se on jatkuvaa ideointia, missä jo suunniteltu pohjapiirrustus jalostuu entistä paremmaksi. Ikävimmillään se on turhautumista siihen, että yhteen pohjapiirrustukseen ei voi toteuttaa kaikkia haaveita. Yksi haave estää toisen haaveen toteutumisen.

Pohjapiirrustuksia teimme monia. Toiset menivät roskakoriin kokonaisuudessaan ja toiset toimivat tämän lopullisen pohjapiirrustuksen pohjana.

Pohjapiirrustusta hahmoteltaessa kannattaa huomioida ilmansuunnat ja ympäröivä maisema. Halusimme järvimaiseman sekä tupakeittiöön että päämakuuhuoneeseen. Lisäksi halusimme ilta-auringon paistavan tupakeittiöön. Kodinhoitohuoneen ja pesuhuoneen suunnittelimme puolestaan pohjois-itäsuunnalla olevalle talon puolelle.

Tämän lisäksi tilojen toimivuus arjessa on keskeisiä lähtökohtia suunnittelulle, vaikka esteettisiä pointtejakaan ei kannata unohtaa.




Olemme tosi tyytyväisiä lopulliseen pohjapiirrustukseen, vaikka se sisältääkin paljon kompromisseja. Tällainen talo toimii meillä ja palvelee meidän tarpeita. Pohjapiirrustukseen on niin monta mielipidettä kuin on katsojaakin. Esimerkiksi päärakennuksesta puuttuu sauna, mitä on moni ihmetellyt. Meille se tuntuu kuitenkin juuri oikealta ratkaisulta. Se jää nähtäväksi mitä mieltä olemme ratkaisuistamme talossa jonkun aikaa asuttuamme.


lauantai 6. elokuuta 2016

Mikä julkisivun maaliksi?

Mustavalkoharmaa-ihmisinä värivalinnoissa kallistumme todennäköisesti mustan tai valkoisen puolelle. Vaikka perinteiset punaiset tuvatkin viehättävät.

Talon julkisivuvärityksen haluamme valita niin, että se istuisi ympäröivään luontoon. Valkoinen talo viehättää todella paljon, mutta tälle tontille harmaa tai jopa ihan musta talo istuisi mielestämme parhaiten. Vaikka vähän mietityttääkin kyllästyykö mustaan ajan myötä. Sisätiloissa käytässä ovat varmasti "valoisammat" värit. Mielestämme alla kuvassa oleva talo mustalla julkisivullaan istuu vihreään luontoon upeasti.


Lähde: http://mustapuutalo.blogspot.fi/2014/10/talo-maalattu-vihdoinkin.html?m=1

Värivalintoja tärkeämpänä asiana näemme kuitenkin maalin ominaisuudet.

Yhtenä syynä hirsitalon valinnalle on sen hengittävyys. Tätä hirsitalon ominaisuutta emme halua pilata maalivalinnoilla. Maali ei siis saa muodostaa hengittämätöntä kalvoa hirren pinnalle.

Maaleissa tärkeää on myös niiden päästöttömyys ja ympäristöystävällisyys. Maalivalinnat teemme siis näitä arvoja painottaen. Erityisesti sisämaalien osalta aiomme etsiä mahdollisimman päästöttömiä vaihtoehtoja, jotta talossamme olisi paras mahdollinen sisäilma.

Erilaisista maaleista ja niiden käyttökokemuksista olisi mukava kuulla.

Palaamme maalivalintoihin kunhan olemme perehtyneet paremmin olemassaolevaan tarjontaan.

torstai 4. elokuuta 2016

Mistä meille koti?

Takana on lukuisia asuntonäyttöjä ja tonttinäyttöjä. Omaa kotia ei tuntunut löytyvän millään. Etuovea tuli selailtua kyllästymiseen asti. Toiveet omasta kodista ja tarjonta eivät tuntuneet kohtaavan.

Kuulostaa varmasti monelle niin tutulta tarinalta. Ja luulenpa monen kohdalla tarjonnan ja omien toiveiden kohtaamattomuuden olevan syynä ryhtyä rakentamaan.

Toiveena oli asua kaupungissa, mutta haaveena oli myös oma ranta rantasaunoineen. Tämä yhtälö oli lähes mahdoton, koska meillä ei ollut sijoittaa kotiin omaisuuksia. Ruutukaava-alueen "kuivan maan" tontit eivät houkuttaneet tai haaveita vastaavat tontit olivat turhan kaukana kaupungista tai tontin hintalappu ei ollut meille sopiva. Näin siis jatkoimme etsimistä, harkiten välillä jopa kerrostalo-osakkeen ostamista väliaikaiseksi ratkaisuksi.

Odottaminen ja kompromissiratkaisuista pidättäytyminen kuitenkin kannatti. Löysimme lopulta tontin noin 20 kilometrin päästä kaupungista. Kaupungin läheisyys, maaseudun rauha sekä sinisenä kimmeltävä järvi olivat kaikki mitä haaveilimme oman kodin paikalta.



Kävimme ajelemassa useita kertoja tontilla ja joka kerta paikka tuntui aikaisempaa paremmalta ratkaisulta.  Toki tontin kaavamääräykset vapaa-ajan asumiseen hieman arvelutti. Erityisesti pelko siitä, ettei tontille myönnettäisi poikkeamislupaa omakotitalon rakentamiselle. Otimme riskin ja hankimme tontin itsellemme. Tämä riski kannatti.

Olemme siis hyvää vauhtia suuntaamassa kohti omaa kotia. Haaveenamme on elää arkea mökkimaisemissa. Kaikki tämä on mahdollista, koska poikkeamislupahakemuksemme hyväksyttiin ja saimme luvan omakotitalon rakentamiseen kaavamääräyksistä poiketen.

Parhaillaan on siis meneillään talon suunnitelmien laadinta. Talon, autotallin ja saunan pohjapiirrustukset ovat alkaneet hahmottumaan, mutta vielä on töitä ennen rakennuslupahakemuksen jättämistä.

Tämä blogi siis kertoo matkastamme mökkimaisemiin, oman kodin suunnittelusta ja toteutuksesta. Ajatuksena on tarjota asiaa rakentamisesta estetiikkaa unohtamatta. Blogin takana ovat rakennusalan ammattilainen ja hänen sisustukseen ja kaikkeen esteettiseen hurahtanut oikea käsi.