maanantai 22. elokuuta 2016

Puu materiaalina


Olen asunut lapsuuteni kodissa, missä puu on ollut pääasiallien rakennusmateriaali. Ehkä siellä on syntynyt rakkaus puuhun materiaalina. 

On kuitenkin ollut aika, milloin puu luonnollisessa värissään ei ole minua viehättänyt. Nyt käsittelemätön puukin viehättää. Kunhan käsittelemätöntä puuta ei käytetä suurina pintoina ja kaikkialla.

Ennen kaikkea minua viehättää puun luonnollisen pehmeä tuntu. Lisäksi tieto puun hengittävyydestä lisää sen arvoa.  Onneksi myös mieheni jakaa nämä ajatukset puusta rakennusmateriaalina.

Kodissamme puu tulee olemaan pääasiallinen rakennusmateriaali. Rakennammehan hirsitaloa. Tulemme käsittelemään valta-osan puupinnoista sävyiltään vaaleiksi, jotta talon tunnelmasta ei tulisi liian mökkimäinen meidän makuun. Luonnonmukaiset maalit mahdollistavat sen, että puun pehmeä ilme ja hengittävyys säilyy käsittelystä huolimatta. Puun kauneus häviää, jos sen pinnalle maalataan kalvomainen pinta. Tätä emme halua, vaikka puuta sen luonnollisessa asussaan ei kodissamme juurikaan nähdä.

Hirsiseinien lisäksi meille tulee puulattiat. Myös katot ovat todennäköisesti puuta, mutta yritän kuumeisesti keksiä perinteiselle paneelikatolle vaihtoehtoa. 

Puu materiaalina mielletään usein "perinnetaloihin" kuuluvaksi. Mielestämme puu taipuu myös moderniin ilmeeseen. Meidän silmiin puu materiaalina sopii moderniin tyyliin. Toivon, että taakse ovat muutoinkin jääneet ne ajat jolloin "kiisteltiin" voiko puusta (erityisesti hirrestä) tehdä modernia vai pitäisikö pysyä tyylilleen uskollisena talonpoikaistaloissa. 

2 kommenttia:

  1. Meillekin tulee paaaaaljon puuta, lattiasta kattoon. Suurilta osin seinät ja katto saavat maalia pintaansa, mutta toisaalta kiehtoisi jättää jokin seinä esim. luonnollisempaan tilaan. Ans kattoo miten käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tässä rakentamisessa on kivaa, että aika monta kertaa ehtii muuttaa mieltään ennen kuin on valmista ;). Meilläkin on maalin sävyt vaihtuneet jo moneen kertaan. Ja jos jonkun seinän jättää luonnolliseen tilaan, niin sen voi aina myöhemmin maalata, jos mieli muuttuu.:)

      Poista