torstai 17. marraskuuta 2016

Rakentajan hyggeily

Jos uutisiin on uskominen, niin tanskalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Kaamoksestakin he selviävät Ylen mukaan hyggen avulla. Uutisen luettuani jäin pohtimaan hyggeilyn merkitystä  myös rakentamisen aikana.


Hyggeily on Ylen uutisessa kuvailtu tarkoittavan tietoista hyvänolon tuottamista. Se on tunnelmaa ja kokemusta. Pienistä asioista on tärkeä oppia nauttimaan ja sitä kautta myös onnellisuus lisääntyy.

Yleisesti rakentaminen on maineeltaan rankkaa ja onpa sellaisiakin uhkakuvia maalailtu, että se tuhoaa parisuhteen ja syö kaiken liikenevän vapaa-ajan. Olenpa minäkin kuullut kauhistelua, että kannattaneeko rakentaminen, kun on pieni lapsikin. Rakentaminen on varmasti rankkaa ja stressaavaa aikaa, mutta voiko se myös olla asennekysymys. Voisiko rakentaja hyggeillä?

Rakentamisessa hyggeily voisi tarkoittaa kiireetöntä kahvi- ja evästaukoa, jolloin istahdetaan fiilistelemään aikaansaannoksia ja nauttimaan vaikka maisemista tai hienosta säästä. Voisiko päivä alkaa ja päättyä siihen, että fiilistelee tehtyä työtä, työn lomassa tapahtuvia taukoja unohtamatta. Voisiko rakentaja luoda tietoisesti hyvää oloa rakentamisen ohella?

Voisiko rakentaja suoda itselleen vapaapäivän rakentamisesta, jotta rakentamisessa säilyisi positiivinen vire koko projektin ajan. Ehkä näillä pääsisi jo hyggeilyn alkuun.

Raksastressi kun saattaa johtaa siihen, että jokainen liikenevä minuutti yritetään käyttää hyödyksi ja rakentamisen edistämiseksi. Luulen, että tällaiset lyhyet "hyggeilyhetket" rakentamisen lomassa eivät hidasta talon valmistumista. Ehkä ne jopa nopeuttavat, useimpien virheiden jäädessä tekemättä, kun ajattelua ei ole sumentanut stressi ja kiire.

Ehkä tämä on naiivia ajattelua, mutta rakentamiseen liittyvien mielikuvien ja uhkakuvien on aika muuttua positiivisemmaksi. Siksi hyggeilystäkin on syytä ottaa oppia meidän jokaisen rakentajan.Ajattelu luo todellisuutta, ajatelkaamme siis positiivisesti.

Ps. Meidät löytää myös instagramista (riuttaranta). Tervetuloa seuraamaan!


6 kommenttia:

 1. Ihan uusi tuttavuus tuo hygge! Ja aivan mahtavissa maisemissa sitä on helpompi harrastaa. Voin kuvitella miten ihanaa on juoda kahvikuppia tuolla terassilla. Onnea oikein kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :). Minullekin tämä hygge oli ihan uusi juttu kun siitä luin Ylen uutisista, mutta sitäkin puhuttelevampi.

   Poista
 2. Hyviä ajatuksia! Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että me tosiaan hyggeillään raksalla juuri ihaillen aikaansaannoksia. Itse olen tällä viikolla ihastellut moneen otteeseen teekupin äärellä asennettuja ikkunoita. Sekin on sellainen oma hyvänmielenhetki. Näitä täytyykin tehdä jatkossa tiedostavammin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin niin upeat ikkunat, että kelpaa ihastella. :)

   Poista
 3. Olipas hyvä kirjoitus! Täytyykin miehelle näyttää tätä postaausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mieheni kysyi tämän postauksen luettuaan, että kirjoitinko sen hänelle :D

   Poista