sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Pohdintoja sisäkatosta

Voiko olla vaikeampaa asiaa tehdä valintoja kuin pintamateriaalit. Nyt päällimmäisenä on mietinnässä sisäkattomateriaali. Tehdäkkö se tavanomaisesti perinteisestä puupaneelista vai löytyisikö tälle vaihtoehto.

Perinteinen paneelikatto toisi tilaan taas uuden erilaisen pinnan. Tiloissa kun on jo hirsiseinää ja levyseinää ja perinteinen paneelikatto toisi kattoonkin erilaisen pinnan.

Yhtenä vaihtoehtona olemme miettineet hirsiseinän "jatkamista" kattoon hirsipaneelilla. Tällainen ratkaisu oli toteutettu joku vuosi sitten eräässä asuntomessukohteessa. Tosin meidän tapauksessa hirren pontit/ponttiurat ovat vähän erilaiset, jolloin katon panelointi voisi näyttää tökeröltä.

Olen myös ihastellut puurimoista tehtyjä rimakattoja, mutta tämä ratkaisu ei poistaisi usean pintamateriaalin olemassaoloa. Toisaalta en tiedä häiritsisikö useat pintamateriaalit sitten kuitenkaan. Kiva olisi kuulla muiden mietteitä, että häiritsevätkö useat pintamateriaalit silmää. Ja sopiiko rimakatto hirsiseinien kanssa ylipäätään yhteen. Rimakatto houkuttaa, ja ehkä toteutamme ainakin pesuhuonetiloissa sisäkaton puurimoilla. Mutta onko sekin hullua, että katot ovat eri tiloissa erilaisia. 

Tulipa sisäkatot lopulta millä materiaalilla tahansa, toivon ratkaisin toteuttamista listattomasti. Esimerkiksi Kontion Jyväskylän asuntomessutalossa listattomuus oli tupakeittiössä ratkaistu kivasti. Sisäkatto tulee olemaan myös meillä hirsien kanssa samoin sävytetty, kuten kuvassa. Tämäkin luo yhtenäistä ilmettä, jolloin erilaisten pintojen olemassaolo ei välttämättä häiritsisi.

Lähde: Kontio


Mielellään otamme ideoita vastaan ja palataan myöhemmin mihin päädyimme ja miltä ratkaisumme sitten näyttävätkään. 

2 kommenttia:

  1. Minä ihastelin joskus sormipaneelia. Erilaisuus on rikkaus jos ne ovat muuten saman henkisiä. Mutta varmaan arvasitkin minun sanonvan niin ;) Tuli muuten mieleen että miten hieno olisi jos joku seinä olisi oikein leveästä laskusta ja se ladottaisiin puun omien muotojen mukaan seinään. Tarkoitan että puuta ei höylättäisi neliskanttiseksi.Näin tämmöisen saunan kerran. Ja niin tehdyt lauteet olivat upeat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormipaneli on tosiaan aivan mielettömän ihana. Haaveilen juuri kuvaamistasi lauteista. Ajatus on kaataa nyt talvella muutama haapa ja sahauttaa niistä laudepuut. Jos malttaa odottaa saunan valmistumista puiden kuivumisen ajan.

      Poista