torstai 4. elokuuta 2016

Mistä meille koti?

Takana on lukuisia asuntonäyttöjä ja tonttinäyttöjä. Omaa kotia ei tuntunut löytyvän millään. Etuovea tuli selailtua kyllästymiseen asti. Toiveet omasta kodista ja tarjonta eivät tuntuneet kohtaavan.

Kuulostaa varmasti monelle niin tutulta tarinalta. Ja luulenpa monen kohdalla tarjonnan ja omien toiveiden kohtaamattomuuden olevan syynä ryhtyä rakentamaan.

Toiveena oli asua kaupungissa, mutta haaveena oli myös oma ranta rantasaunoineen. Tämä yhtälö oli lähes mahdoton, koska meillä ei ollut sijoittaa kotiin omaisuuksia. Ruutukaava-alueen "kuivan maan" tontit eivät houkuttaneet tai haaveita vastaavat tontit olivat turhan kaukana kaupungista tai tontin hintalappu ei ollut meille sopiva. Näin siis jatkoimme etsimistä, harkiten välillä jopa kerrostalo-osakkeen ostamista väliaikaiseksi ratkaisuksi.

Odottaminen ja kompromissiratkaisuista pidättäytyminen kuitenkin kannatti. Löysimme lopulta tontin noin 20 kilometrin päästä kaupungista. Kaupungin läheisyys, maaseudun rauha sekä sinisenä kimmeltävä järvi olivat kaikki mitä haaveilimme oman kodin paikalta.Kävimme ajelemassa useita kertoja tontilla ja joka kerta paikka tuntui aikaisempaa paremmalta ratkaisulta.  Toki tontin kaavamääräykset vapaa-ajan asumiseen hieman arvelutti. Erityisesti pelko siitä, ettei tontille myönnettäisi poikkeamislupaa omakotitalon rakentamiselle. Otimme riskin ja hankimme tontin itsellemme. Tämä riski kannatti.

Olemme siis hyvää vauhtia suuntaamassa kohti omaa kotia. Haaveenamme on elää arkea mökkimaisemissa. Kaikki tämä on mahdollista, koska poikkeamislupahakemuksemme hyväksyttiin ja saimme luvan omakotitalon rakentamiseen kaavamääräyksistä poiketen.

Parhaillaan on siis meneillään talon suunnitelmien laadinta. Talon, autotallin ja saunan pohjapiirrustukset ovat alkaneet hahmottumaan, mutta vielä on töitä ennen rakennuslupahakemuksen jättämistä.

Tämä blogi siis kertoo matkastamme mökkimaisemiin, oman kodin suunnittelusta ja toteutuksesta. Ajatuksena on tarjota asiaa rakentamisesta estetiikkaa unohtamatta. Blogin takana ovat rakennusalan ammattilainen ja hänen sisustukseen ja kaikkeen esteettiseen hurahtanut oikea käsi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti