torstai 25. elokuuta 2016

Tulisijat

Tulisijan valitseminen ja sen paikan tarkempi määrittely on ajankohtaista jo talon suunnitteluvaiheessa. Talon perustuksia tehtäessä olisi hyvä tietää, mihin takka sijoittuu, että perustukset takan alla olisi asianmukaiset. Nyt sitten ollaan kuumeisesti yritetty ratkaista tätä tosi vaikeaa asiaa. Kuinkahan monta yhtä vaikeaa ratkaisua tämän projektin aikana vielä kohtaammekaan.

Tulisijoja meille tulee kaksi. Yksi päärakennukseen ja yksi saunamökkiin. Saunamökkiin olemme ajatelleet alla olevan kaltaista tulisijaa. Saunamökin tulisijan valinta onkin paljon helpompaa. Tila on rajallinen, joten vain pienimmät mallit tulevat kysymykseen. Lisäksi tulisijalla on vain yksi funktio; tunnelmanluoja.


Päärakennuksen tulisijavalinnat ovat puolestaan haastavammat. Haluaisimme olohuonetta ja keittiötä jakamaan varaavan tulisijan, missä tulipesä avautuisi molemmille puolille sekä olohuoneeseen että keittiöön. Lisäksi haluaisimme samaan yhteyteen oikean leivinuunin. Kuten alla olevassa tulisijassa. Tosin toivoisimme leivinuunin aukeavan tulisijan sivulle.

      kuva 

Lähes kaikki kohtaamamme tulisijavalmistajien edustajat sekä takkamuurarit ovat kuitenkin suhtautuneet varauksella siihen, miten läpiaukitakka ja leivinuuni yhtenä kokonaisuutena toimisi käytännössä. Sellainen on mahdollista tehdä, mutta siihen suhtaudutaan kriittisesti. Voi kun kuulisi käyttäjien kokemuksia. Nyt on vähän epävarma olo, että uskaltaako sellaista tehdä.

Vaihtoehtona on ehdotettu kiertoilmatakkaa ja erillistä leivinuunia, joiden ulkokuoret olisivat yhtenäiset. Näin systeemi olisi toimiva, mutta se toisi myös tuplakustannukset ja tuplahormit. Ei siis tunnu houkuttelevalta idealta tämäkään.

Toisena vaihtoehtona on olohuoneen puolelle avautuva takka ja lasiluukulla oleva leivinuuni, joka avautuisi keittiöön. Tällaisen varaavan tulisijan ja myös sen leivinuunin toimivuudesta tuntuvat kaikki olevan yhtämieltä. Tilanjakajana molemmille puolille avautuva takka tuntuisi kuitenkin luontevimmalta. Muunlaiset takat sijoittaisin ehkä mieluummin seinän vierelle, mutta ehkä keittiön puolelle avautuva leivinuuni tekisi tällaisesta takasta perustellun myös tilanjakajana.

Tulisijaan liittyvät asiat ovat siis edelleen auki. Jatkamme siis asian ratkomista ja palaamme varmasti vielä asiaan uudelleen. Vinkkejä otamme mieluusti vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti