sunnuntai 28. elokuuta 2016

Vakituinen asunto mökkitontille


Jos suunnittelet mökkitontin ostamista ja aiot rakentaa siihen vakituiseen asumiseen tarkoitetun omakotitalon, harkitse kaksi tai ehkä kolmekin kertaa. Niin mekin teimme. Lisäksi mietimme myös varasuunnitelmaa, jos ratkaisu osoittautuisikin huonoksi.

Pysyvään asumiseen tarkoitetun omakotitalon rakentaminen vapaa-ajan asumiseen tarkoitetulle tontille edellyttää poikkeamista kaavamääräyksistä. Ennen ostopäätöstä kannattaa siis tutustua kunnan rakennusmääräyksiin. Sieltä löytyy usein reunaehdot, mitkä ovat poikkeamisluvan edellytyksenä.

Meidän kohdalla poikkeamislupa edellytti mm. yli 50m rantaviivaa sekä muuta vakituista asutusta alueella. Myös etäisyydellä lähimpään kouluun tai koulukuljetusreitillä oli merkitystä.

Ennen ostopäätöksen tekemistä saimme tietää, että naapuritontille oli myönnetty poikkeamislupa vakituiseen asumiseen. Tämä pienensi riskiä ostaa tontti, vaikka poikkeamisluvasta ei ollut täyttä varmuutta. Päätöksien kun tulee olla yhdenvertaisia ja jokaista on kohdeltava tasavertaisesti. Lähdimme siis luottavaisin mielin hakemaan poikkeamislupaa. Kannattaa siis ensin selvitellä aikaisemmat ratkaisut poikkeamislupa-asiassa kyseisellä alueella.

Varmin tapa on olla yhteydessä kunnan rakennusviranomaiseen, jolla on paras tieto juuri sen kunnan poikkeamislupaan liittyvistä periaatteista ja linjauksista aikaisempiin päätöksiin ja rakennusmääräyksiin pohjautuen.

Mökkitontit ovat usein etäällä taajama-alueesta. Lupakiemuroiden lisäksi kannattaa siis pohtia omia valmiuksia asua "keskellä ei mitään". Myös me pohdittiin pitkään tätä, mutta kaikkien pohdintojen jälkeen ratkaisu tuntui edelleen meille sopivalta.

Päätimme kuitenkin suunnittelussa huomioida mahdolliset talon myynnin edellytykset, jos ratkaisu osoittautuukin myöhemmin odotettua haasteellisemmaksi.

Oletamme, että syrjässä vakituisesti haluavia asujia on vähemmän, mutta kesämökkeily kaupungin läheisyydessä puolestaan houkuttaa useampia. Tämän vuoksi päätimme, että meidän kodissa on "kesämökin" tunnelmaa, vaikka sieltä löytyykin kaikki vakituiselta asumiselta vaadittavat ominaisuudet. Näin ostajaehdokkaita on mahdollisesti enemmän.

Kuinka moni olisi valmis asumaan katuvalojen ulottumattomissa. Paikassa, mistä on 20 kilometriä lähimpään taajamaan. Parhaimmillaan se mahdollistaa mökkeilyn arkenakin, ja silti kaikki kaupungin mukavuudet ihan vieressä. Mutta saattaahan se harmittaa lähteä hakemaan jotain unohtunutta kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti